Rödbetssallad med fetaost, kikärtor och pumpafrön

Enkel sallad till vardag och fest

Den här salladen är så sanslöst god att den lätt åker fram till allehanda godsaker. Att receptet är enkelt gör inte saken sämre. Rödbetor är en stor favorit som är matigt och gott att göra en sallad på. Tillsammans med smakkompisarna fetaost, kikärtor och pumpafrön blir det en riktigt smaskig sallad som dessutom är trevlig att titta på – man äter ju trots allt med ögonen, som någon så intelligent sa.

Rödbetor tar lite längre tid än exempelvis potatis att koka, men skär man dem till mindre bitar går det fortare. Jag brukar också alltid skala mina rödbetor innan jag kokar dem. Det gör det mycket enklare än att hålla på och joxa med varma och mjuka rödbetor efteråt – och det går som sagt snabbare. Dessutom blir det ingen skillnad på om man kokar dem utan skalet eftersom lika mycket näring går ut i vattnet som om de vore oskalade. När rödbetorna är klara brukar jag låta dem ligga kvar några minuter i det varma vattnet så de blir helt genomlagade. Avkoket kan man använda till en soppa eller till att koka något som man vill färga rött – exempelvis couscous eller ris.

Sommarmat som kan förberedas

I denna rödbetssallad med fetaost, kikärtor och pumpafrön får rödbetorna också samsas med spenat, soltorkade tomater, rödlök och kalamataoliver. Ställ fram salladen om du ska ha buffé eller ta med i picknickkorgen. Den är också utmärkt att servera som tillbehör till järpar av köttfärs, till en köttbit eller till fisk. Sväng ihop den och ställ in i kylen. Sedan är det bara att plocka fram när det ska ätas.

Jag tycker också den är kanon att servera som en vegetarisk middag. Komplettera med stekt potatis, ris eller couscous. Blandar du den med pasta får du en färgglad pastarätt. Smidigt va? Kom ihåg at du kan spara dina favoritrecept genom att trycka på den gröna knappen med hjärtat. Du behöver inget konto för att spara dina favoritrecept.

» Här hittar du fler recept på enkla sallader

Rödbetssallad med fetaost, kikärtor och pumpafrön

För: 4 personer

Rödbetssallad med fetaost, kikärtor och pumpafrön

1 kg rödbetor
1 röd lök
5 bitar soltorkade tomater
1 dl pumpafrön
200g kikärtor
40g babyspenat
1 dl urkärnade kalamataoliver
150g fetaost
salt, svartpeppar, oregano

1. Skala och skär rödbetorna till mindre bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten – cirka 20-25 minuter.

2. Strimla löken och stek den mjuk i smör. Strimla soltorkade tomater.

3. Rosta pumpafröna i lite olja tills de börjar knäppa. Blanda pumpafröna med rödbetor, lök, soltorkade tomater, sköljda kikärtor, babyspenat, kalamataoliver och smulad fetaost. Smaka av med kryddor


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.