
Lax i ugn
Förra månaden var jag och jobbade i England. Julen drar igång ganska tidigt i London (ja även i Sverige nu mer). Gatorna smyckas med julpynt och kulörta lyktor – det är helt enkelt jättemysigt. Enligt traditionen blev det en tur för att kolla in Harrods. Jag har själv aldrig varit där, men vår Engelska kollega tog med oss tid för att visa det berömda varuhuset. I det stora hela var det ungefär som NK fast mycket, mycket större. Rum efter rum med kläder, väskor, skor – och förstås mat och alla möjliga delikatesser.


Smördegsinbakad med lax feta och spenat
Eftersom jag ganska fort lyckades tappa bort mina kollegor i folkvimlet så styrde jag kosan in mot salarna med mat. Det här blev ju helt plötsligt lite av en studieresa. Dofterna som slog emot en var fantastiska. Speciellt i den salen som huserade te, kaffe och choklad. Det var fantastiskt att gå runt där och spana in alla små handgjorda chokladbitar och annorlunda delikatesser. Allt ifrån normalpris till svindyrt.
God mat till vardag och fest
En anrättning som dock fångade mitt intresse lite extra var en smördegsinbakad lax. Den såg så fantastiskt god ut att jag blev tvungen att hitta på något liknande när jag kom hem till Svedala. Sagt och gjort, idag blev dagen då laxen skulle bakas in. Oj, vad gott det blev. Prova gärna att göra hela rätten – smakkombinationen blev superb!
» Här hittar du fler goda recept med lax

Smördegsinbakt lax i ugn med spenat, feta och citronsås
Laxrulle:
0,5 msk smör
140g färsk babyspenat
1 knippe bladpersilja
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
100g fetaost
250g smördeg (1 rulle)
500-600g lax
Sallad:
0,5 msk smör
1 vitlöksklyfta
150g små skogschampinjoner
100g cocktailtomater
1 broccolihuvud (250g)
Citronsås:
1 dl creme fraiche
1/2 citron
1 msk sweet chilisås
1 tsk honung
salt, peppar, timjan, dill
1. Fräs babyspenaten i smör med en pressad vitlöksklyfta, klippt persilja och äppelcidervinäger. När den skrumpnat ihop är den klar (ca 4 minuter). Lägg ut smördegen på ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg laxbitarna titt ihop i mitten. Salta och peppra och smula fetaosten över. Lägg den stekta spenaten ovanpå och vik sedan över smördegen. Ställ in i 225° i 25 minuter. Om den börjar bli bränd upptill, sätt laxen längre ner i ugnen, växla till enbart undervärme och sänk temperaturen till 200°.
2. Gnugga jorden ifrån champinjonerna. Fräs upp smör och pressad vitlök i en stekpanna och lägg i champinjonerna. Stek ca 8-10 minuter så att de får fin färg. Dela broccolin till mindre träd och ångkoka med salt. Häll ner champinjoner, broccoli och cocktailtomater i en skål.
3. Rör ihop creme fraiche med pressad citron, honung och sweet chilisås. Smaka av med salt och peppar samt lite hackad färsk timjan och dill. Smulad, torkad timjan och dill går också bra. Ställ såsen svalt innan servering.
Rekommenderat vin till: Vicar’s Choice Barrel Fermented Chardonnay (nr 2188) 89:-
Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.


























Hej, jag gjorde min egen variant av receptet, 1/2 röd lök, 2 pkt fetaost i stavar, lite salt,dill och stött torkad grönpeppar till en hel laxsida. 2 rullar kyld smördeg. 1 under och 1 över fisken. Nöp ihop kanterna. ca 30 min i ugnen 225 grader.
Har lagat denna rätt flera gånger och alla som jag bjöd på det älskade den och ville bara ha mer och mer! Ska laga den igen nu på fredag då jag har bjudit några vänner på middag. Jag lägger även soltorkade tomater skurna i små bitar i fyllningen så rätten blev ännu godare!
Tråkigt att Tiina inte uppskattade rätten. Gjorde den tillsammans med en väninna och inte en bit blev kvar! Supergod!
Nini
Hej,
Med tanke på att Landley´s köksrecept av någon underlig anledning får så höga recensionspoäng, kan jag dra följande slutsats:
Antingen kan folk inte komponera måltider, eller i Sverige, som i mångt och mycket är ett extremland kanske devisen: mycket av ALLT är legio.
Allvarligt talat det här receptet var något av den värsta komposition jag smakat, tyvärr.
Hej Tiina.
Så tråkigt att du inte gillar receptet.
Som tur är så är smaken som baken och alla gillar olika saker.
Eftersom du bestämde dig för att prova det får jag anta att något i det måste ha lockat?
Du får gärna återkomma med konstruktiv feedback på hur receptet kan förbättras, enligt din åsikt.
Tack för din kommentar.
Mvh
Madeleine
Jättegott, kommer att göra igen!
Den här laxen var bland det bästa jag ätit i fiskväg.