Focaccia med surdeg
Focaccia, ni vet det italienska brödet där man pillar i oliver, tomater och rosmarin på ovansidan, det bestämde jag mig för att prova att göra med surdeg. När allt kommer till kritan går det mesta att baka med surdeg. Nja, kanske inte söta saker eftersom det inte blir så gott, men mycket annat i form av matbröd. Jag har dessutom provat att göra brioche, och det blev faktiskt inte heller något vidare.
Denna surdegsfocaccia med tomater och oliver passar både till frukosten och att servera till middagen – exempelvis till en god pasta. Brödet bakas i en form, vilket passar dem som har svårt att få bröden att jäsa uppåt. Eftersom det bakas i formen gör det inte så mycket om degen flyter ut – det är ju nästan snarare något man vill. Man kan å andra sidan spana in mina tips till hur man får surdegsbröden att jäsa uppåt.
Bröd som bakas i form
Hur som helst är detta bröd enkelt att baka och kräver att du har en bra form att baka i. Du behöver inte ha en särskild bakform anpassad för bröd. Jag bakar i en kvadratisk springform på 22 centimeter. På springformen kan man ta av kanten vilket det är också en fördel när man vill få ut brödet. Man kan också använda en mindre ugnsplåt med höga kanter som man lägger ett bakplåtspapper i.
Brödet får jäsa i formen och sedan trycker man ner fingrarna i degen. Däri pillar man ner babytomater, urkärnade oliver och strösslar över rosmarin och flingsalt. Sedan är det bara att bara brödet i ugnen. Enkelt!
» Här hittar du alla mina goda recept på surdegsbröd

Surdegsfocaccia med tomater och oliver
100g surdegsgrund av vete
35g olivolja
300g ljummet vatten
20g honung
500g vetemjöl
20g flingsalt
8 babyplommontomater
8 urkärnade oliver
8 urkärnade kalamataoliver
1 kvist rosmarin
flingsalt
- Kvällen innan: Ta ut surdegsgrunden kvällen innan du ska baka och mata den med lika mycket vatten som mjöl. Låt den stå framme i rumstemperatur så den bubblar igång till morgonen efter.
- På morgonen: Väg upp surdegsgrund, olja, vatten, honung och vetemjöl i bunken till hushållsassistenten. Knåda till en deg i 12 minuter. Väg upp saltet och ha i och knåda degen ytterligare 4 minuter.
- Olja en kvadratisk springform på cirka 22 cm. Vänd i degen och se till att den sprids jämt över botten. Täck med plastfolie och låt degen jäsa i cirka ett dygn i cirka 17–19 grader.
- Morgonen efter: Tryck ner fingrarna, lite på snedden, ner i degen. Peta ner tomater och oliver i hålen. Sprid ut små kvistar av rosmarin och smula över flingsalt. Grädda brödet i 200°C i 35 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej Madeleine!
Tänkte baka din foccacia på surdeg inför besök till helgen :-)! Om jag dubblerar receptet så borde det funka bra att baka i en vanlig långpanna väl?
Hej Anna.
Kul. Du får berätta hur det går.
Mvh
Madeleine
Hur stor del av mjölet/vattnet i receptet används på kvällen till att mata surdegsgrunden?
Hej Anneli.
Inget i receptet är till matningen. Du väljer själv hur mycket du vill mata dig surdeg med. Allt i receptet är således bara till själva brödet.
Mvh
Madeleine
Jäsningen.. i kyl eller rumstemperatur? Framgår ej
Hej Johanna.
Jag jäser mina bröd i rumstemp runt 18–19 grader.
Mvh
Madeleine
Jag är ny på surdeg, och tänker nu prova din surdegsfocaccia. Denna ska jäsa i 24 timmar efter knådningen. Ska ändå surdegen tas ur kylen dagen före? eller är tiden räknat från kall surdeg?
Hej Anette.
När man bakar med surdeg ska surdegsgrunden vara pigg, matad och bubblig – inte kall eller direkt från kylen. Alltså tar man ut surdegen och matar den på kvällen eller ett par timmar innan. När den har bubblat igång använder man den i degen. Surdegens matning är alltså inte inräknad i jäsningstiden.
Mvh
Madeleine