Surdegsfocaccia med tomater och oliver

Focaccia med surdeg

Focaccia, ni vet det italienska brödet där man pillar i oliver, tomater och rosmarin på ovansidan, det bestämde jag mig för att prova att göra med surdeg. När allt kommer till kritan går det mesta att baka med surdeg. Nja, kanske inte söta saker eftersom det inte blir så gott, men mycket annat i form av matbröd. Jag har dessutom provat att göra brioche, och det blev faktiskt inte heller något vidare.

Denna surdegsfocaccia med tomater och oliver passar både till frukosten och att servera till middagen – exempelvis till en god pasta. Brödet bakas i en form, vilket passar dem som har svårt att få bröden att jäsa uppåt. Eftersom det bakas i formen gör det inte så mycket om degen flyter ut – det är ju nästan snarare något man vill. Man kan å andra sidan spana in mina tips till hur man får surdegsbröden att jäsa uppåt.

Surdegsfocaccia med tomater och oliver

Bröd som bakas i form

Hur som helst är detta bröd enkelt att baka och kräver att du har en bra form att baka i. Du behöver inte ha en särskild bakform anpassad för bröd. Jag bakar i en kvadratisk springform på 22 centimeter. På springformen kan man ta av kanten vilket det är också en fördel när man vill få ut brödet. Man kan också använda en mindre ugnsplåt med höga kanter som man lägger ett bakplåtspapper i.

Brödet får jäsa i formen och sedan trycker man ner fingrarna i degen. Däri pillar man ner babytomater, urkärnade oliver och strösslar över rosmarin och flingsalt. Sedan är det bara att bara brödet i ugnen. Enkelt!

» Här hittar du alla mina goda recept på surdegsbröd

Surdegsfocaccia med tomater och oliver

Surdegsfocaccia med tomater och oliver

1 limpa

100g surdegsgrund av vete
35g olivolja
300g ljummet vatten
20g honung
500g vetemjöl
20g flingsalt

8 babyplommontomater
8 urkärnade oliver
8 urkärnade kalamataoliver
1 kvist rosmarin
flingsalt

  • Kvällen innan: Ta ut surdegsgrunden kvällen innan du ska baka och mata den med lika mycket vatten som mjöl. Låt den stå framme i rumstemperatur så den bubblar igång till morgonen efter.
  • På morgonen: Väg upp surdegsgrund, olja, vatten, honung och vetemjöl i bunken till hushållsassistenten. Knåda till en deg i 12 minuter. Väg upp saltet och ha i och knåda degen ytterligare 4 minuter.
  • Olja en kvadratisk springform på cirka 22 cm. Vänd i degen och se till att den sprids jämt över botten. Täck med plastfolie och låt degen jäsa i cirka ett dygn i cirka 17–19 grader.
  • Morgonen efter: Tryck ner fingrarna, lite på snedden, ner i degen. Peta ner tomater och oliver i hålen. Sprid ut små kvistar av rosmarin och smula över flingsalt. Grädda brödet i 200°C i 35 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.