Refried black beans

Refried Black Beans

Efter två veckor utan varken internet eller teknisk utrustning känns det lite märkligt att komma tillbaka till civilisationen. Ja okej, den tekniska utrustningen har varit med, men har legat väl inlåst i en safety box. Var har jag varit undrar du kanske nu? Jag har varit två veckor på underbara Cuba, något som inte bara var en underbar resa, utan också en välbehövlig teknik-detox. Inga sociala medier, ingen mail och ingen telefon. Så skönt!

Recept Tacos

Gott tillbehör till tacos

Cuba är verkligen ett underbart land som vi kom iväg till precis innan embargot började lättas. Vi fick alltså chansen att se det Cuba med sina gamla bilar, gamla hus och reklamfria vägar, något som troligtvis kommer att försvinna nu när amerikanerna får åka dit.

Det är när man kommer tillbaka till Sverige och slår på sin telefon för att kolla mail och sociala medier som man inser hur tragiskt det är hur osociala vi är. Det är nämligen när man promenerar på gatorna i Havanna som man äntligen får njuta av folk som ser en i ögonen när de går förbi istället för att glo på sin mobiltelefon…

Stekta svarta bönor

Havanna Cuba 2015Det löfte jag gett till mig själv är att lägga lite mindre tid till att glo på skärmar och lite mer tid och uppmärksamhet på det och dem runt om. Vi får se hur det går med det, men ärligt talat tror jag att man blir en lyckligare person på det viset. Ett längre inlägg om var vistelse på Cuba kommer framöver i bloggen, det vill säga när jag smält alla underbara upplevelser och när jag hunnit gå igenom alla mina 700 foton.

Under tiden kommer här ett recept som får mig att tänka på Cuba – stekta bönor, också kallade Refried black beans. Man äter visserligen inte bönorna på det här viset på Cuba då detta recept är mer amerikanskt, men man äter mycket bönor. Oavsett är dessa refried beans förbaskat goda och en stor favorit hemma hos oss. Ett riktigt gott tillbehör helt enkelt – framför allt till tacos och grillat amerikanskt.

Varför inte Fried Beans?

Du kanske förresten undrar varför det heter Refried Beans och inte bara Fried Beans? Det är faktiskt en lite felaktig översättning som gett bönorna dess namn. Refried Beans är vanligt i Mexico och där heter de frijoles refritos. Refritos betyder väl-stekta eller typ vällagade och inte stekta igen. Namnet kommer alltså från att det blev lite fel i översättningen. Det är förresten lite som ”vårlök” här i Sverige. Salladslök eller knipplök, som det egentligen heter, kallas för spring onion på engelska. Av den orsaken säger många vårlök trots att det är en gul vårblomma. Alltså inte grön lök i knippe. Så, nu vet du det :)

» Här hittar du fler recept på goda tillbehör

Refried Black Beans

För: 4 personer

Refried black beans

1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
2 paket svarta bönor (a 400g)
1 dl rapsolja
2+1 dl vatten
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar, timjan
2 tsk balsamvinäger

1. Hacka den gula löken. Smält smör i en stekpanna och stek däri löken samt pressad vitlök. När löken mjuknat, ha ner sköljda bönor och alla kryddorna, samt hälften av rapsoljan och hälften av vattnet.

2. Låt vätskan fräsa bort och slå sedan på mer vatten och olja. Låt detta stekas bort igen och slå sedan på den sista decilitern vatten. Låt detta steka in till bönröran får en simmig konsistens. Smaka av med balsamvinägern.

Madeleine Landley

Hej!

Jag heter Madeleine Landley och det är jag som skapar allt innehåll i denna blogg. Här bjuder jag på recept, mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket – allt för att hjälpa dig laga enklare vardagsmat såväl som festliga recept till helg och fest. Har du frågor? Vill du ge beröm eller konstruktiv kritik? Gör det nedan i kommentarsrutan. Observera att alla bilder på sajten är upphovsrättsskyddade. Det innebär att man inte får ta dem och använda på annan plats eller i sociala medier.


Köp nya boken från Landleys kök: Husman – från lättlagat till lyx

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.