Bulgursallad med rucola, soltorkade tomater, kidneybönor och majs

Matig sallad som passar till grillat och kallskuret

Äntligen är vårvärmen här. Åtminstone den här veckan. Eller egentligen är det kanske mer av sommarvärme. Det var som att våren hoppades över och vi gick direkt på sommaren. Att värmen och solen äntligen är här gör att man vill grilla och laga maten ute. Under sommaren lagar vi maten i vårt utekök, men så här på våren blir det oftast bara grillningen som sker utomhus. I helgen grillade vi pluma och serverade tillsammans med en enkel örtcrème fraiche och en matig bulgursallad med rucola, soltorkade tomater, kidneybönor och majs. Så gott och smidigt!

Trots att vi bara är två i hushållet gjorde jag bulgursalladen för fyra personer. Då får man nämligen två extra portioner som man kan servera med något annat protein till en annan dag. Det är smidigt! Å andra sidan är denna matiga sallad också smidig eftersom den kan göras i förväg. Sedan serverar man den kall eller ljummen till det man är sugen på. Vill man ha den ljummen är det bara att värma den hastigt i micron.

Så kan du variera salladen

Vill man att salladen ska bli glutenfri kan man byta bulgurn mot quinoa istället. Denna är lite tuggigare men helt glutenfri eftersom det är ett frö. Rucolan kan bytas mot bladspenat eller så kan man ta hälften rucola och hälften spenat. Har man inga kidneybönor hemma kan man exempelvis ta svarta bönor eller kikärtor. Vill du ha en änu matigare sallad att servera för sig själv kan du ta pasta istället för bulgur.

Denna sallad kan serveras på lite olika vis. Antingen serverar man den som ett tillbehör till valfri huvudråvara så som kött, fisk, kyckling eller något vegetariskt. Den är också utmärkt att laga och ställa fram på buffé tillsammans med skivat kött, någon god paj samt smör, bröd och ost. Vill man att salladen ska bli som en komplett rätt kan man lägga i kyckling eller skivat kött så som skinka eller rostbiff. Då är den perfekt att ta med ut på picknicken. Det är den å andra sidan ändå eftersom den redan är färdig och man bara kan grilla på det man vill ha till.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Bulgursallad med rucola, soltorkade tomater, kidneybönor och majs

Bulgursallad med rucola, soltorkade tomater, kidneybönor och majs

För: 4 personer

3 dl bulgur
1 liten burk majs (198g)
8 soltorkade tomater i olja
65g rucola
1 rödlök
1 frp kidneybönor (380g)
1 dl urkärnade kalamataoliver
1 tsk torkad oregano
0,5 dl olja, gärna från soltorkade tomater
2 msk rosé eller röd balsamvinäger
0,5 dl hackade färska örter, ex libbsticka och dill
salt, svartpeppar

  • Tillaga bulgurn enligt anvisningen på förpackningen.
  • Häll bort vattnet från majsen. Strimla de soltorkade tomaterna. Grovhacka rucolan och hacka löken. Skölj kidneybönorna i ett durkslag.
  • Blanda allt i en stor skål tillsammans med oliver, smulad oregano, olja, vinäger och hackade, färska örter. Smaka av med salt och peppar.
Madeleine Landley

Hej!

Jag heter Madeleine Landley och det är jag som skapar allt innehåll i denna blogg. Här bjuder jag på recept, mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket – allt för att hjälpa dig laga enklare vardagsmat såväl som festliga recept till helg och fest. Har du frågor? Vill du ge beröm eller konstruktiv kritik? Gör det nedan i kommentarsrutan. Observera att alla bilder på sajten är upphovsrättsskyddade. Det innebär att man inte får ta dem och använda på annan plats eller i sociala medier.


Köp nya boken från Landleys kök: Husman – från lättlagat till lyx

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.