Sweet Chilisås med ingefära

Hemmagjord sweet chili med ingefära

Visst kan man göra egen sweet chilisås med chili flakes! Hur vet jag det? För jag har provat så klart. Av det hela blev det ett litet recept som du hittar här. Denna sweet chilisås med ingefära är en ny favorit som passar bra att servera till kyckling och fisk. Ingefära passar nämligen väldigt bra till dessa. Jag tycker också att den funkar fint till fläskkött.

När du gör denna sweet chilisås med ingefära, ta inte chili explosion som är med salt och finns på kvarn. Du vill nämligen kunna styra hur salt såsen blir och det är svårt att avgöra när man maler i både salt och chili tillsammans. Välj istället den sort som heter Red Hot Chili Flakes eller Chili Flakes som enbart består av torkade chiliflagor. Det viktiga är alltså att den sort du väljer inte är uppblandad med salt.

Sweet Chilisås Om såsen blir för trög eller för lös

Jag måste ändå säga att resultatet på simmigheten blir olika varje gång, vilket påverkas av temperaturen på vätskan. Nu pratar jag alltså om du trög eller lös såsen blir. Mitt tips är att man börjar med en matsked majsstärkelse i kallt vatten som sedan värms med de övriga ingredienserna. Låt såsen svalna.

Blir den för rinnig, rör i ytterligare 0,5 msk stärkelse, värm på och låt svalna. Blir den för trög, rör i vatten. Se till att den svalnar däremellan.

Hållbarhet

Jag förvarade min hemgjorda sweet chilisås i kylen. Efter tre veckor var den fortfarande i bra skick. Ser du till att redskap och flaskor är rena samt att ingefära och vitlök är i bra skick bör den hålla like länge, eller till och med längre. Självklart påverkas också hållbarheten av hur kallt ditt kylskåp är samt hur ofta du öppnar flaskan. Eftersom majsstärkelse är glutenfritt kan de som är glutenintoleranta äta av den.

Kolla också in detta recept på hemmagjord sweet chilisås. Denna görs med färsk chili och utan ingefära.

Sweet Chilisås med ingefära

2,5 dl

Sweet Chilisås med ingefära

1-2 msk chili flakes (2 msk om man vill ha den het)
0,5 dl strösocker
1 krm salt
0,5 tsk ättika
1 msk majsstärkelse
2,5 dl vatten
6 gram färsk, riven ingefära (cirka 1 msk)
1 liten vitlöksklyfta

  • Ha ner chiliflakes, strösocker, salt, ättika och majsstärkelse i en kastrull. Slå på kallt vatten och värm på innehållet.
  • Rör i riven ingefära och pressad vitlök. Låt såsen puttra under omrörning i 5 minuter. Låt svalna och kontrollera konsistensen. Blir den för rinnig, rör i ytterligare lite majsstärkelse, värm på och låt svalna. Blir den för trög, rör i vatten.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.