Hemmagjord sweet chili med ingefära
Visst kan man göra egen sweet chilisås med chili flakes! Hur vet jag det? För jag har provat så klart. Av det hela blev det ett litet recept som du hittar här. Denna sweet chilisås med ingefära är en ny favorit som passar bra att servera till kyckling och fisk. Ingefära passar nämligen väldigt bra till dessa. Jag tycker också att den funkar fint till fläskkött.
När du gör denna sweet chilisås med ingefära, ta inte chili explosion som är med salt och finns på kvarn. Du vill nämligen kunna styra hur salt såsen blir och det är svårt att avgöra när man maler i både salt och chili tillsammans. Välj istället den sort som heter Red Hot Chili Flakes eller Chili Flakes som enbart består av torkade chiliflagor. Det viktiga är alltså att den sort du väljer inte är uppblandad med salt.
Om såsen blir för trög eller för lös
Jag måste ändå säga att resultatet på simmigheten blir olika varje gång, vilket påverkas av temperaturen på vätskan. Nu pratar jag alltså om du trög eller lös såsen blir. Mitt tips är att man börjar med en matsked majsstärkelse i kallt vatten som sedan värms med de övriga ingredienserna. Låt såsen svalna.
Blir den för rinnig, rör i ytterligare 0,5 msk stärkelse, värm på och låt svalna. Blir den för trög, rör i vatten. Se till att den svalnar däremellan.
Hållbarhet
Jag förvarade min hemgjorda sweet chilisås i kylen. Efter tre veckor var den fortfarande i bra skick. Ser du till att redskap och flaskor är rena samt att ingefära och vitlök är i bra skick bör den hålla like länge, eller till och med längre. Självklart påverkas också hållbarheten av hur kallt ditt kylskåp är samt hur ofta du öppnar flaskan. Eftersom majsstärkelse är glutenfritt kan de som är glutenintoleranta äta av den.
Sweet Chilisås med ingefära
1–2 msk chili flakes (2 msk om man vill ha den het)
0,5 dl strösocker
1 krm salt
0,5 tsk ättiksprit (12%)
1 msk majsstärkelse
2,5 dl vatten
6 gram färsk, riven ingefära (cirka 1 msk)
1 liten vitlöksklyfta
- Ha ner chiliflakes, strösocker, salt, ättiksprit och majsstärkelse i en kastrull. Slå på kallt vatten och värm på innehållet.
- Rör i riven ingefära och pressad vitlök. Låt såsen puttra under omrörning i 5 minuter. Låt svalna och kontrollera konsistensen. Blir den för rinnig, rör i ytterligare lite majsstärkelse, värm på och låt svalna. Blir den för trög, rör i vatten.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Sweet chilisås… ska det verkligen vara 1-2 msk. Chili Flakes … inte 1-2 teskedar. Det är ju en liten mängd sås. Sa det till en person han sa… du menar väl inte msk.. Jo det står så.. jag tog 1 msk alldeles för STARKT
Hej Karin.
Mängden stämmer, men alla är olika känsliga för hetta. Hettan kan också variera beroende på vad för chiliflakes du har och vilken sorts chili de är gjorda av. Tänk också på att ingefära upplevs som hett vilket förhöjer upplevelsen av det heta. Om du tycker att den du gjort är för stark är det bara att öka mängden ”sås”, det vill säga vatten, socker, majsstärkelse och ev salt, och späda tills du är nöjd.
Jag brukar ta 2 msk chiliflakes (Santa Marias) till denna mängd eftersom jag tycker att köpe-sweet chilisåserna är för fjösiga. Men, om man som i ditt fall reagerar med att det ”låter mycket”, då är det kanske ett tecken på att du inte är van vid så het mat och ska gå på magkänslan och ta lite mindre chili 🙂
Mvh
Madeleine