Tacos med friterad järpish och fruktsalsa

Gott recept till fredagens middag

Har du tänkt på att man egentligen kan ha vad som helst i sina tacos? Man kan ha vilken typ av protein man vill, alltså kyckling, kött, köttfärs eller fisk. Man kan göra dem vegetariska. Man kan servera dem som förrätt eller som söta dessert-tacos. Ja, bara fantasin sätter gränser – och visst är det kul att experimentera. Vilka är dina knasigaste tacos?

Asian fusion

Scan JärpishDessa goda tacos gjorde jag med friterad järpish. Järpish är en produkt från Scan där man bytt ut halva köttmängden mot grönsaker och ärtor. Smart när man vill äta lite mindre kött. Järpishen påminner lite om falafel i sin form. Det var också det som fick mig att vilja prova att fritera dem – något som visade sig bli riktigt bra. Järpishen får ett frasig hölje och blir faktiskt lite som falafel. I vanliga fall när man friterar brukar man sträva efter en gyllene färg. Eftersom järpishen från början har en ganska mörk färg blir de mörkbruna när de är klara. Man ska alltså inte oroa sig för att de ser brända ut.

Annorlunda tacos

Detta recept på tacos med friterad järpish och fruktsalsa är en god fredagsrätt som man kan variera sina vanliga fredagstacos med. Det hela serveras med en färggrann asiatisk salsa med ananas, mango, chili och kokos. Hur het man vill ha den väljer man själv. Vill man ha den het tar man med kärnor, och vill man ha den riktigt het tar man ännu mer chili. Scan järpish görs på svenskt kött och svenska grönsaker. Toppen, tycker jag.

Tacos med friterad järpish och fruktsalsa

För: 4 personer

Tacos med friterad järpish och fruktsalsa

Fruktsalsa:

1 mango
1/2 färsk ananas
1 röd chilifrukt
1/2 röd paprika
2 salladslökar
1 tetra svarta bönor
1 kruka koriander
1 lime
1 dl naturella cashewnötter
0,5 dl kokoschips
salt

Övrigt:

5-6 dl rapsolja
1 paket järpish
1 paket små tortillabröd
30g machésallad
1 burk aioli

1. Skala mango och ananas och skär till tärningar. Skiva chili och salladslök. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda allt med sköljda svarta bönor, en halv kruka färsk koriander, limesaft, krossade cashewnötter och kokoschips. Smaka av med en nypa salt.

2. Hetta upp matoljan i en kastrull till 180°C. Ha ner lite järpish i taget och fritera någon minut till den fått en brun färg. Låt rinna av i ett durkslag eller på papper. Servera tacosen i små tortillabröd med salsan, machésallad, aioli och resten av koriandern.

Receptet är ett samarbete med Scan.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.