Ninnis kaviargrädde

Enkelt till midsommar

Alltså var fort det går. Med midsommar bara några dagar bort börjar det nu bli dags att planera vad man ska äta på den stora dagen. Ni vet dagen då det är kallare än på julafton och matbordet kånkas ut och in på grund av plötsliga regnskurar. Är det ändå inte lite lustigt att det på senare tid varit varmare i december än det är på midsommarafton?

Madeleine LandleyDet är som att någon där uppe sitter och planerar att just på midsommarafton ska det vara kallt. Jag har också varit med om ett år då näst intill kånkade bordet ut och in. Fast då var det snarare partytältet vi bar fram och tillbaka över platsen vi satt på. En midsommar var det så kallt att vi hade på oss pälsmössor. Förvisso mest för att larva oss… Men, jag ska så klart inte vara sån – för visst har det varit år då midsommarafton varit helt fenomenalt fin och solig. Så vi hoppas på en sån.

Kall sås med grädde

Till midsommarafton passar detta recept på Ninnis kaviargrädde. Ninni är min farmor och enligt traditionen firar vi midsommardagen hos henne ute i skärgården. Då brukar hon alltid bjuda på en massa smarriga saker. Bland annat denna kaviargrädde som är hur god och hur enkel som helst att göra. Den passar perfekt till midsommarbuffén, och så klart även till påsk eftersom man äter ungefär samma saker då. Rör ihop den och ställ in i kylen fram tills det är dags att äta. Servera med sill, ägg, potatis, gravad lax, kallskuret och paj.

Självklart passar den lika bra när som helst under sommaren. Eftersom den innehåller orökt kaviar passar den extra bra till fiskrätter, men precis på samma vis som surf´n turf passar ihop, alltså kött och skaldjur, kan man bjuda på den till kyckling eller rostbiff. Då adderar den sälta och krämighet. Den är också himla god i sin enkelhet på en hård macka.

» Här hittar du fler recept som passar till midsommarafton

Ninnis kaviargrädde

Ninnis kaviargrädde

För: 4-6 personer till tillbehör

1 liten rödlök
3 dl vispgrädde
0,5 dl Ejderns orökta kaviar

  • Finhacka rödlöken.
  • Vispa grädden löst.
  • Blanda vispgrädde och rödlök med kaviaren. Servera till ägg eller på en hård macka.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.