Sallad med varmrökt lax, potatis och linser

En god vår- och sommarsallad

Denna sallad med varmrökt lax, potatis och linser kommer från min andra bok Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta. Jag tycker att allt i ett-rätter är smidig mat som är enkelt att svänga ihop.

Denna goda sallad gör jag med linser och rökt lax. Du kan självklart göra den med köpt varmrökt lax, men jag röker laxen själv eftersom jag tycker det bli så mycket godare – och så är det ju också rätt kul att röka mat. Lax går fort att röka eftersom den är ganska tunn, samtidigt som den inte ska upp i särskilt hög innertemperatur.

Om du vill röka laxen själv

Jag röker i en offset smoker, det vill säga en rök som består av två liggande tunnor. I den mindre tunnan har man elden och röken som i det här fallet kommer från rökved. I den stora tunnan lägger man det som ska rökas – i det här fallet laxen. Jag brukar lägga laxen lite längre ifrån öppningen där röken kommer in eftersom den då kan rökas lite längre. Till denna rätt köpte jag en hel laxsida, skar till en bit på 400 gram och behöll skinnet. Resten av laxen paketerade jag i påsar och frös in.

Tända offset smokerMadeleine Landley röker matRökt lax

Tänd kolen med en looftlighter

Över lag är det bäst att röka på våren och hösten – då är det oftast varken för kallt eller varmt ute vilket kan påverka rökningens temperatur. Men, varmröker man spelar det inte så stor roll, och självklart kan man röka på sommaren och vintern också. Jag menar, inget går ju upp mot att sitta i kvällssolen, lyssna på lite blues och sippa på en öl samtidigt som maten blir färdig i röken. Jag brukar lägga kol i röklådan och tända med en looftlighter. När det sedan är en bra eld där inne lägger jag på rökveden. Jag brukar köra med trä av pecan, körsbär, äpple eller ene, men det mesta går bra.

Sedan lägger jag in fiskbiten hel (bitar skär man den till sedan) och med skinnsidan nedåt. I med en termometer i tjockaste delen på laxen och sedan är det bara att röka tills den kommer upp i en innertemperatur på 52°C. Tänk på att röken som stiger ur skorstenen ska vara klar och blåaktig – inte vit och bolmig. Är den vit så brinner inte träet ordentligt och då kan man få en sur och bitter smak på köttet.

Det här är en härlig vår- och sommarrätt att bjuda på. Alla ingredienser kan förberedas – till och med rökningen av laxen. Sedan är det bara att montera ihop salladen när det är dags att äta. Dressingen kan man hastigt värma i mikron om den stelnat i kylen. Denna sallad kan man också fixa i förväg och ta med sig ut på picknicken.

» Här hittar du fler recept på goda sallader att servera som huvudrätt

Sallad med varmrökt lax, potatis och linser

Sallad med varmrökt lax, potatis och linser

För: 4 personer

Sallad:

8 fasta, runda potatisar (ca 500g)
2 dl puylinser
1/2 rödlök
1 stjälk blekselleri
400g varmrökt lax
70g machésallad

Dressing:

25g smör
1/4 citron (saft)
1 tsk senap
3 msk olivolja
2 msk vatten
salt, svartpeppar
1 tsk färsk dill

  • Tvätta potatisarna och koka dem hela i saltat vatten i cirka 15 minuter. Känn med en tandpetare att de är klara.
  • Koka upp en kastrull med 1 liter saltat vatten. Häll i linserna, dra ner temperaturen och sjud linserna i cirka 20 minuter. Slå av vattnet.
  • Skala och hacka rödlök och skiva sellerin tunt.
  • Halvera potatisarna och fördela ut tillsammans med sallad, linser, bitar av lax samt rödlök och selleri på ett uppläggningsfat.
  • Smält smör i en kastrull. Pressa i saften från en kvarts citron. Rör i senap, olivolja och vatten. Smaka av med salt, peppar och hackad dill. Ringla dressingen över salladen.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.