Vegetarisk gryta med linser och rotsaker

Enkel vardagsmat till många

Vi fortsätter på det köttfria temat och slår till på en stor gryta med vegetariskt innehåll. För en gångs skull kan jag säga att det här ärreceptet är helt vegetariskt. I vanliga fal är det alltid nån gnällig typ som kommenterar att receptet minsann innehåller ägg eller en mejerivara, men som det också står här i bloggen så innehåller alla mina vegetariska recept för det mesta antingen något av dem och passar alltså ovo-vegetarianer eller lakto-vegetarianer.

Veckomat när den är som bäst

När det nu var avklarat kan vi kika närmare på detta recpet. Det här är ett typiskt vardagsrecept som passar fint som veckomat. Saknar man ändå något kött till det hela kan man servera den med korv eller järpar av köttfärs.

Det här blir en stor omgång som räcker till fler middagar och till matlådor. Perfekt! Bara att krydda upp med någon kul krydda – exempelvis curry, eller komplettera med fler ingredienser för att ge den variation mellan dagarna. För helt veganskt/vegetariskt recept, stek i olja.

» Fler enkla recept på vardagsmat hittar du här

Vegetarisk gryta med linser och rotsaker

För: 8 personer

Vegetarisk gryta med linser och rotsaker

2 stora gula lökar
4 vitlöksklyftor
700g champinjoner
400g vitkål
500g rotselleri
5 stora morötter
300g blekselleri
1 liter vatten
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar, chilipulver, spiskummin
4 dl röda linser
1 dl olivolja
1 burk kikärtor

1. Grovhacka gul och vit lök. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och bryn löken. Ös över i en gryta.

2. Skär champinjonerna till kvartar och stek dem med smör eller olja, salt och peppar. Ös över i grytan.

3. Hacka vitkål och stek med smör eller olja och salt. När kålen börjat mjukna och få lite färg, slå på vinäger och låt det fräsa bort. Ös över kålen i grytan.

4. Tärna rotselleri, skiva morötter och blekselleri i stora bitar. Ha ner allt i grytan och slå på vatten. Ha i äppelcidervinäger, krydda och rör om.

5. Sjud linserna i saltat vatten cirka 5 minuter i en egen kastrull. Slå av vattnet och ha ner hälften av linserna i grytan. Lägg på locket och låt det koka upp, dra sedan ner till lägsta temperaturen och låt det puttra under lock cirka 30 minuter.

6. Rör i olja, sköljda kikärtor och resten av linserna. Låt sjuda ytterligare 10 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.