Vegogryta med wokgrönsaker och couscous

Enkel vegogryta till middag

Den här våren har varit full av aktivitet. Nya odlingslådor ska byggas, gamla odlingslådor ska grävas om, nya växter ska grävas ner, rabatter ska anläggas och så vidare. Varje morgon, lunch och kväll, och för att inte tala om helgerna, har jag varit igång och fixat. Nu börjar jag äntligen bli redo för våren, och trots det eviga blåsandet känns det ändå som att det snart börjar bli tillräckligt varmt för att börja plantera.

Madeleine Landley lagar vego

Veganskt, glutenfritt, laktosfritt…

Med alla dessa göromål har man inte så mycket energi när dagen börjar lida mot sitt slut. Då har jag bara svängt ihop något enkelt till middag och glidit ner i soffan. Denna vegogryta med wokgrönsaker och couscous är en riktigt enkel middagsrätt som dessutom är helt vegetarisk och vegansk. Det beror förstås också på om man serverar den med crème fraiche eller en vegetabilisk fraiche. Idag finns ju alternativ för var och en. Tar du vanlig crème fraiche till blir rätten lakto-vegetarisk. Man kan så klart också skippa den helt eller ta en vegetabilisk fraiche. Då blir det också laktosfritt (såvida du inte tar en laktosfri crème fraiche). Vill du ha en glutenfri rätt tar du exempelvis quinoa eller ris till istället för couscous.

Jag har alltid en stor påse med frysta wokgrönsaker i frysen. Det är nämligen väldigt smidigt att ha när man bor på landet och har sex mil till närmaste stora matbutik. En mindre finns inom två mil, men där är utbudet väldigt begränsad. Å andra sidan brukar jag alltid ha en påse i frysen hemma i stan också eftersom det är enkelt att plocka fram när man inte har massor av färska grönsaker hemma och vill svänga ihop något enkelt. Min stora favorit med wokgrönsaker är denna gratäng med falukorv och wokgrönsaker, men den här gången fick det bli en gryta med krossade tomater, ingefära, ajvar och oliver.

Smart tips på förvaring av ingefära

Och du, ett tips när det kommer till ingefäran. Förr handlade jag ingefära någon gång då och då, men det slutade alltid med att jag inte använde allt i tid och resten låg och ruttnade eller torkade ihop helt i kylen. Nu för tiden skalar jag den färska ingefäran direkt när jag köpt den. Detta gör man enklast genom att skrapa av skalet med en tesked. Sedan stoppa jag den skalade ingefäran i en zip-påse och stoppar in den i frysen. Ingefäran håller hur länge som helst och är dessutom superenkel att riva. Du kanske tänk på att när man ska riva ingefära så innehåller den en massa trådar som fastnar i rivjärnet. Frysen man ingefäran först rivs alla fibrerna av när man sedan river den. Hur smidigt och bra som helst.

» Här hittar du fler recept på goda vegorätter

Vegogryta med wokgrönsaker och couscous

Vegogryta med wokgrönsaker och couscous

För: 6 personer

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
450g frysta wokgrönsaker
salt, svartpeppar
3 dl torkade röda linser
7 dl vatten
500g krossade tomater
1 msk riven ingefära
2 dl ajvar
1/2 burk gröna oliver med pimiento (à 340g)
2 tsk äppelcidervinäger
0,5 tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad oregano

Tillbehör:

5–6 dl couscous
saltade jordnötter
färsk koriander
fraiche

  • Hacka gul lök och finhacka vitlök och chili. Värm en skvätt olja i en stor panna eller gryta och lägg i lök, vitlök och chili. Stek på låg värme tills det mjuknat.
  • Dra upp värmen och lägg i de frysta wokgrönsakerna. Salta och peppra och stek allt några minuter.
  • Lägg i linserna och slå på vatten och krossade tomater. Låt allt puttra under lock i 10–15 minuter.
  • Rör i riven ingefära, ajvar, oliver, äppelcidervinäger, rökt paprikapulver, och torkad oregano. Smaka av med salt och peppar. Låt det puttra ytterligare några minuter.
  • Servera med kokt couscous, jordnötter, koriander och naturell fraiche (crème fraiche eller vegetabilisk fraiche).

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.