Godaste potatisgratängen
Ibland blir man galet sugen på en krämig hemlagad potatisgratäng. Det är trots allt så gott och passar till så mycket. Den bästa potatisgratängen gör min sambo. Har har trixat med olika varianter i flera år och testat sig fram med olika tillagningssätt och innehåll. Dock är ibland det enklaste sättet det allra enklaste. Man behöver inte hålla på med en massa smaker och ingredienser för att det ska bli bra – det krävs bara fem saker; potatis, gul och vitlök, vispgrädde och ett lager riven ost på toppen.
Så gör du bästa potatisgratängen
En del håller på och förkokar potatis i grädde i en gryta innan den åker ner i gratängformen – helt onödigt! Dels blir det mer disk, mer jobb och dessutom finns det risk att den kokta potatisen går söner när den ska ösas över i gratängformen. Det går heller inte snabbare och blir inte bättre.
Allra bäst blir det när man låter gratängen vara stilla i ugnen och lagar den som den ska redan från början. Då går potatisens stärkelse ut i gratängen där den ska. När man ska göra en krämig hemlagad potatisgratäng finns det inga genvägar – men det finns några smarta knep.
Olika sorters potatisgratäng
Potatisgratäng passar till mycket och är så himla gott. Vill man ändå variera smaken på potatisgratängen kan man blanda i smulad getost eller fetaost. Man kan också byta grädden i potatisgratängen mot creme fraiche för att få en lite syrligare framtoning. Är man känslig mot löksmak är också ett gott knep att bryna den gula löken i en stekpanna innan man har ner den i gratängen – precis som i en Janssons Frestelse. En annan variant är att ha ner stekta kantareller, späcka den med kapris eller att blanda grädden med krossade tomater som i detta recept. Då blir gratängen röd och tjusig.
Fast eller mjölig potatis?
Vilken sorts potatis man använder i gratängen spelar ingen roll – fast och mjöligt blir nämligen precis lika bra. Folk frågar ändå eftersom de blir osäkra, så ta för all del mjölig potatis om du har svårt att bestämma dig. Den mjöliga blir lite ”geggigare” medan fast potatis för att den håller ihop mer. Detta är för att mjölig potatis innehåller mer stärkelse.
En potatisgratäng behöver ordentligt med värme och god tid för att bli bra. För att inte bränna den är ett smart knep att lägga över ett lager aluminiumfolie efter halva tiden. Tänk också på att vätskan, i det här fallet grädden, inte får gå hela vägen upp till kanten på gratängen. Då bubblar det nämligen över när gratängen blir varm. Låt det åtminstone vara en centimeter upp till kanten utan vätska.
Festmat som kan lagas i förväg
Potatisgratäng är alldeles utmärkt att laga dagen innan. Jag tycker det är något av det smidigaste man kan laga när man ska ha gäster och vill bjuda på något gott. När gratängen får stå till sig blir den ju nämligen ännu godare. Värm gratängen igen i ugnen i 150 grader med varmluft (200 i vanlig ugn) och låt den stå inne under folie i cirka 20 minuter – eller till den är varm. Självklart kan man också ta den snabba genvägen och värma den i micron.
Se videon nedan där jag visar hur enkelt det är att laga en krämig hemlagad potatisgratäng!
Istället för Janssons Frestelse
Jag har fått veta att det är många som följer detta recept och serverar potatisgratängen som ett vegetariskt alternativ till Janssons Frestelse vid jul, påsk och midsommar. Det är ju riktigt smart, framför allt om man inte gillar ansjovis. Gillar man nu ansjovis, men vill ha en helt vegetarisk variant kan också rekommendera detta veganska recept på Janssons Frestelse som är larvigt gott och smakar precis som en riktig Jansson.
Servera förslagsvis potatisgratängen med en god köttbit, ångade grönsaker och smörstekta kantareller. Under receptet hittar du tre förslag på rätter att servera din potatisgratäng till. För att få potatisgratängen helt vegetariskt/vegansk byter du grädden mot 3-5 dl oatly imat som du vispar ihop med 0,5 dl majsstärkelse. Majsstärkelsen gör också att gratängen blir glutenfri (till skillnad från med exempelvis vetemjöl).
» Fler recept på potatisgratäng hittar du här
Krämig hemlagad potatisgratäng
1 kg fast potatis
1 stor gul lök
salt, svartpeppar, vitlökspulver
4–5 dl vispgrädde
1–2 dl riven ost
- Sätt ugnen på 225°C. Skala och skiva potatisen tunt. Finhacka löken.
- Smöra en ugnsfast form på cirka 30×20 centimeter och fördela ut ett lager potatis. Salta, peppra och pudra över vitlökspulver. Strö över ett lager hackad lök. Fortsätt på samma vis hela vägen upp och avsluta med ett lager potatis överst.
- Slå på grädde, men inte hela vägen upp (annars bubblar det över). Grädda potatisgratängen i 45–50 minuter. Strö över osten när det är 20 minuter kvar.
Tips på maträtter att servera din potatisgratäng till
-
Smör- och vitlöksfräst broccolini med bacon och potatisgratäng -
Flankstek med potatisgratäng, gröna bönor och pico de gallo -
Ryggbiff med potatisgratäng, svamp och bearnaisesås -
Torsk med mandel, ärtor, smörfräst kål och potatisgratäng -
Lammrostbiff, potatisgratäng och smörstekta kantareller -
Hjortstek med svamp, tranbär och potatisgratäng
Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Alltså, vilken kanongratäng det blev. Skönt, nu behöver man inte leta efter fler recept👍 Använde fast potatis då jag inte gillar om det blir för grötigt.
Hej, använder du pepparen tillsammans med salt och vitlök? Ser det inte i instruktionerna men ser det i ingredienserna. Jag missade att använda peppar men hoppas den blir god ändå!
Hej William.
Ja, jag brukar köra salt, peppar och vitlökspulver mellan lagren. Den blir säkert god ändå. Och om inte annat kan man ju dra över lite peppar när gratängen är upplagd på tallriken ;)
Mvh
Madeleine
Ska göra detta receptet idag. Hoppas verkligen på mumsig mat 😊
Hej Johanna.
Kul att höra. Hoppas du gillar det.
Mvh
Madeleine
Förslag på gott vin till?
Hej Håkan.
Vad ska du servera förutom potatisgratäng?
Mvh
Madeleine
Fläskfilé med en marinad av bla kapris o dijonsenap o pepparrot
Oj, både pepparrot och kapris är lite knepiga att matcha vin till. Jag skulle nog gå på ett ekat vitt vin – gärna malolaktiskt jäst. Då kan du möta upp fettet och rondören i potatisgratängen samtidigt som sältan och pepprigheten i marinaden inte borde vara ett för stora problem. Helt oprovat så klart, men kanske något i stil med McManis Viognier, Stoneleigh Latitude eller Bonterras chardonnayer? Funderar också på om kanske en sancerre skulle kunna funka. Les Baronnes är trevlig i så fall. Alternativt en pinot noir eller något lite fruktigare.
Mvh
Madeleine
Hej!
Jag ska göra denna potatisgratäng på lördag, ska servera den till lammrostbiff. Ovanpå gratängen ska jag ha tryffelsmör, (mums till Nebbiolo). Min fråga, ska jag ändå täcka gratängen med ost, vad tycker du?
Hej Annki.
Ost är ju hur gott som helst. Jag hade gått all in med båda två :D
Mvh
Madeleine
Kommer testa det här i helgen!
Hej! Vi tänkte göra den till nyår. Funkar det att grädda den dagen innan och sen värma upp på nyårsafton?
Tack på förhand!
Ulrica
Hej Ulrica.
Vist, det går utmärkt. Jag brukar lägga på ett lager aluminiumfolie när jag värmer i ugn så den inte blir bränd på ytan (och förstås utan om du värmer i micron). Börjar den bli torr (om man värmer den länge) är det bara att slå på lite mjölk eller grädde.
Mvh
Madeleine
Hej!
Undrar om det går bra att frysa potatisgratäng?
Hej Kerstin.
Det brukar inte vara några problem.
Mvh
Madeleine
Nästan exakt samma recept som jag lärt mig sen barnsben av min mamma! Vi har inte gul lök i och istället för vitlökspulvret pressar vi några klyftor vitlök i det mittersta lagret av gratängen, men annars samma enkla recept :) Googlade recept på det för att se rekommenderad tid i ugnen, som jag hade glömt, och fick fram detta fantastiska recept. Ska testa med gul lök i nästa gång! kan tänka mig att det är en hit, speciellt om den är lite karamelliserad innan!
Hej Amanda.
Det är alltid lika trevligt att få glada tillrop :) Tack! Vad roligt att det är så likt ditt och din mammas recept. Och det är ju så gott med potatisgratäng. På tal om karamelliserad lök finns det då en annan klassiker att prova – mammas Janssons Frestelse :P
Mvh
Madeleine
Gjorde exakt så här igår (minus gul lök som jag inte gillar) – folk slickade faten och undrade hur sjutton jag burit mig åt! Har lagat mat i 25 år men aldrig gjort en godare eller enklare potatisgratäng. Tusen tack!
Hej Amanda.
Ett bättre betyg kan man ju knappast få. Kul att du delade med dig för nu blev jag ju lite extra glad :)
Stort tack.
Mvh
Madeleine
Jag brukar skippa vitlökspulvret men pressa i några klyftor i grädden
Det låter som en underbar idé. Färsk vitlök tillsätter mer smak än pulver i min erfarenhet.
Hej Alvin.
Man får ha i precis det man vill. Jag tycker att färsk vitlök har en råare och lite ettrigare smak, därför kör jag oftast med vitlökspulver. Det är också enklare att bara pudra över. Så länge man inte mesar med pulver-mängden smakar det gott och fint av vitlök. Men som sagt, alla får göra exakt som de vill – det är ju det som är det fina med matlagning och med smak. Frågade du min mamma skulle hon absolut velat ha färsk vitlök.
Mvh
Madeleine
Vad brukar du använda för ost? Och hur mycket ungefär? :)
Hej Jessica.
Jag brukar använda det jag har hemma. Har jag prästost eller gouda river jag det. Annars kör jag ”vanlig” riven ost på påse. Jag brukar ofta ha en sån liggandes i frysen.
Mvh
Madeleine
Hej!
När lägger du på eventuell ost? Ingen peppar i? :)
Hej Paulina.
Jag brukar lägga på osten 5-10 minuter innan den är klar.
Vad gäller svartpeppar kör jag nog alltid med det vid närmare eftertanke. Det måste ju till i receptet ;)
Ibland slinker det även in lite persillade som är gott att ha i.
Mvh
Madeleine
Använder du mjölig eller fast potatis till din potatisgratäng?
Hej Ingegerd.
I en potatisgratäng gör det ingen skillnad eftersom potatisen är skivad och inte mosas (läs gärna mer här).
Mvh
Madeleine