Krämig hemlagad potatisgratäng

Godaste potatisgratängen

Ibland blir man galet sugen på en krämig hemlagad potatisgratäng. Det är trots allt så gott och passar till så mycket. Den bästa potatisgratängen gör min sambo. Har har trixat med olika varianter i flera år och testat sig fram med olika tillagningssätt och innehåll. Dock är ibland det enklaste sättet det allra enklaste. Man behöver inte hålla på med en massa smaker och ingredienser för att det ska bli bra – det krävs bara fem saker; potatis, gul och vitlök, vispgrädde och ett lager riven ost på toppen.

Så gör du bästa potatisgratängen

En del håller på och förkokar potatis i grädde i en gryta innan den åker ner i gratängformen – helt onödigt! Dels blir det mer disk, mer jobb och dessutom finns det risk att den kokta potatisen går söner när den ska ösas över i gratängformen. Det går heller inte snabbare och blir inte bättre.

Allra bäst blir det när man låter gratängen vara stilla i ugnen och lagar den som den ska redan från början. Då går potatisens stärkelse ut i gratängen där den ska. När man ska göra en krämig hemlagad potatisgratäng finns det inga genvägar – men det finns några smarta knep.

Olika sorters potatisgratäng

Potatisgratäng passar till mycket och är så himla gott. Vill man ändå variera smaken på potatisgratängen kan man blanda i smulad getost eller fetaost. Man kan också byta grädden i potatisgratängen mot creme fraiche för att få en lite syrligare framtoning. Är man känslig mot löksmak är också ett gott knep att bryna den gula löken i en stekpanna innan man har ner den i gratängen – precis som i en Janssons Frestelse. En annan variant är att ha ner stekta kantareller, späcka den med kapris eller att blanda grädden med krossade tomater som i detta recept. Då blir gratängen röd och tjusig.

Fast eller mjölig potatis?

Krämig hemlagad potatisgratängVilken sorts potatis man använder i gratängen spelar ingen roll – fast och mjöligt blir nämligen precis lika bra. Folk frågar ändå eftersom de blir osäkra, så ta för all del mjölig potatis om du har svårt att bestämma dig. Den mjöliga blir lite ”geggigare” medan fast potatis för att den håller ihop mer. Detta är för att mjölig potatis innehåller mer stärkelse.

En potatisgratäng behöver ordentligt med värme och god tid för att bli bra. För att inte bränna den är ett smart knep att lägga över ett lager aluminiumfolie efter halva tiden. Tänk också på att vätskan, i det här fallet grädden, inte får gå hela vägen upp till kanten på gratängen. Då bubblar det nämligen över när gratängen blir varm. Låt det åtminstone vara en centimeter upp till kanten utan vätska.

Festmat som kan lagas i förväg

Potatisgratäng är alldeles utmärkt att laga dagen innan. Jag tycker det är något av det smidigaste man kan laga när man ska ha gäster och vill bjuda på något gott. När gratängen får stå till sig blir den ju nämligen ännu godare. Värm gratängen igen i ugnen i 150 grader med varmluft (200 i vanlig ugn) och låt den stå inne under folie i cirka 20 minuter – eller till den är varm. Självklart kan man också ta den snabba genvägen och värma den i micron.

Se videon nedan där jag visar hur enkelt det är att laga en krämig hemlagad potatisgratäng!

Istället för Janssons Frestelse

Jag har fått veta att det är många som följer detta recept och serverar potatisgratängen som ett vegetariskt alternativ till Janssons Frestelse vid jul, påsk och midsommar. Det är ju riktigt smart, framför allt om man inte gillar ansjovis. Gillar man nu ansjovis, men vill ha en helt vegetarisk variant kan också rekommendera detta veganska recept på Janssons Frestelse som är larvigt gott och smakar precis som en riktig Jansson.

Servera förslagsvis potatisgratängen med en god köttbit, ångade grönsaker och smörstekta kantareller. Under receptet hittar du tre förslag på rätter att servera din potatisgratäng till. För att få potatisgratängen helt vegetariskt/vegansk byter du grädden mot 3-5 dl oatly imat som du vispar ihop med 0,5 dl majsstärkelse. Majsstärkelsen gör också att gratängen blir glutenfri (till skillnad från med exempelvis vetemjöl).

» Fler recept på potatisgratäng hittar du här

Bästa potatisgratängen Krämig hemlagad potatisgratäng

För: 8 personer
Temperatur: 225°C

1 kg fast potatis
1 stor gul lök
salt, svartpeppar, vitlökspulver
4–5 dl vispgrädde
1–2 dl riven ost

  • Sätt ugnen på 225°C. Skala och skiva potatisen tunt. Finhacka löken.
  • Smöra en ugnsfast form på cirka 30×20 centimeter och fördela ut ett lager potatis. Salta, peppra och pudra över vitlökspulver. Strö över ett lager hackad lök. Fortsätt på samma vis hela vägen upp och avsluta med ett lager potatis överst.
  • Slå på grädde, men inte hela vägen upp (annars bubblar det över). Grädda potatisgratängen i 45–50 minuter. Strö över osten när det är 20 minuter kvar.

Tips på maträtter att servera din potatisgratäng till


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.