Lins- och potatissallad med kallskuret och citronsås

Enkel sommarmat som kan förberedas

Jag älskar enkel mat som kan förberedas. Å andra sidan är förstår vad som räknas som enkelt rätt individuellt. Jag tycker hur som helst att denna lins- och potatissallad med kallskuret och citronsås är en enkel rätt. Potatissalladen kan man göra i förväg. Samma sak med såsen som man bara rör ihop och sätter in i kylen. När man ska äta är det bara att plocka fram salladen, såsen och det kallskurna – hur smidigt som helst.

Jag är väldigt förtjust i sommarmat som man kan förbereda redan på morgonen. För det första är jag väldigt morgonpigg. För det andra har man ofta något för sig på eftermiddagen, man kanske inte orkar laga middag då – eller är inte alls sugen på att gå in och laga mat. Då ska man antingen ha ett utekök att kunna laga middagen i eller ha den gjord på morgonen. På morgonen är det också svalare vilket gör det till ett ypperligt tillfälle att svänga ihop middagens matiga salladen utan att missa något av den gina dagen.

God och matig sallad

Denna sallad gör jag med röda linser och potatis som jag kokar i två separata kastruller. Sedan steker jag champinjoner i smör med vitlök och basilika. Allt detta blandar jag sedan med inlagd paprika, också kallad paprikasallad, hackad gräslök och lite balsamico. Såsen är en superenkel kall sås som man bara rör ihop av crème fraiche, lite citronskal, chiliflakes och senap.

Proteinet i denna rätt är kallskuret. Alltså tryffelsalami och lufttorkad skinka. Man kan så klart ta vilket kallskuret man vill – man kanske föredrar någon särskild skinka eller korv, man kanske bara vill ha det ena eller det andra, eller så tar man något vegetariskt. Vill man göra rätten helt vegetarisk och vegansk steker man champinjonerna i olja eller vegetabiliskt smör. Crème fraichen byter man mot en vegetabilisk fraiche. Sedan är det bara att ta något vegetariskt tillbehör istället för det kallskurna. Det finns många köttersättare att välja på, om man så klart inte vill grilla något – exempelvis grillad spetskål eller grillad zucchini.

» Här hittar du fler recept på goda sommarrätter

Lins- och potatissallad med kallskuret och citronsås

Lins- och potatissallad med kallskuret och citronsås

För: 4 personer

Lins- och potatissallad:

600g potatis
2 dl röda torkade linser
1 liter vatten + 1 lagerblad + salt
5 stora, färska champinjoner
smör + olja (gärna oljan från soltorkade tomater)
salt, peppar
3 vitlöksklyftor
10 stora blad färsk basilika
1 dl inlagd, strimlad röd paprika
0,5 dl hackad färsk gräslök
1 msk balsamico

Sås:

2 dl crème fraiche
0,5 tsk citronzest
2 krm chiliflakes
0,5 tsk skånsk senap
salt, svartpeppar

Tillbehör:

1 paket lufttorkad svensk skinka
1 paket tryffelsalami

  • Tvätta potatisarna och skala dem om det är fula eller jordiga. Skär potatisen till cirka 3-centimetersbitar och ha ner i en kastrull med saltat vatten. Koka i 10 minuter. Slå av vattnet och slå på kallt vatten så kokningen avstannar. Ha ner i en stor skål.
  • Koka upp en kastrull med vatten, lagerblad och salt. När vattnet kokat upp, dra ner värmen så det sjuder och ha i linserna. Sjud i 6 minuter. Dra av kastrullen från plattan och låt stå i 3 minuter. Slå sedan av linserna i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Blanda med potatisen.
  • Gnugga champinjonerna rena och låt dem rinna av. Halvera champinjonerna och skär halvorna i tre. Värm olja och en klick smör i en stekpanna och ha ner champinjonerna. Stek tills de fått lite yta. Ha ner hackad vitlök och strimlad basilika. Salta och peppra. Stek ytterligare någon minut och ha sedan ner i skålen.
  • Blanda allt med avrunnen, inlagd paprika och hackad gräslök. Ringla över balsamico och dra över lite extra salt och peppar.
  • Rör ihop crème fraiche med citronzest, chiliflakes, skånsk senap och salt och peppar. Servera med kallskuret, exempelvis lufttorkad skinka och tryffelsalami.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.