Superenkla svampmackor

Vad ska man laga av svampen?

Visst är det något särskilt med hösten. Både våren och sommaren är underbara då de bjuder på värme och blommor, men det är ändå något speciellt när hösten gör entré med sin krispigare luft, färgglada träd – och förstås svamp. Jag älskar att plocka svamp och gör det i alla fall en gång per höst. Förr i tiden var jag ute varje helg och plockade, men nu har det blivit desto mer sällan. Jag plockar kanske ett 20-tal svampar men brukar undvika sopparna – de tycker jag är alldeles för maskätna, med undantag för smörsopp som jag tycker är en härlig svamp. Kantareller, trattisar och trumpetsvampar är dock ett måste till svampmackan. Här kan du läsa mina svamptips om du vill ge dig ut i skogen och plocka.

Det finns massor av rätter man kan göra med nyplockad svamp. I de recept som innehåller champinjoner kan man så klart byta mot nyplockad skogssvamp – och vice versa. Alla mina recept med höstsvamp hittar du här. Kanske kan du få lite ny inspiration till matlagningen?

Madeleine Landley plockar svamp

En enkel svampmacka är ju ett måste

En av de rätter jag lagar varje höst är dessa superenkla svampmackor. Det finns egentligen bara en ingredienslista utan mängder, för man lagar dessa mackor lite på en höft. Allt man behöver är en stor stekpanna, nyrensad svamp, smör att steka i, salt och peppar, kanske lite lökpulver eller vitlökspulver att pudra över samt färsk persilja – gärna krusbladig. När svampen är färdigstekt och blivit lagom torr lägger man i en stor klick smör, föser svampen åt sidorna – eller tar ur den – och så lägger man i brödskivorna.

Jag brukar köra med Pågens rostbröd Levain som jag tycker har god smak och bra tuggmotstånd. Jag tar en brödskiva per person om jag ska servera mackorna som en förrätt. Se till att brödet suger i sig av smöret på båda sidor och får lite yta. Sedan är et bara att lassa på svampen och servera. Svårare än så är det inte. Självklart ska det vara ett kallt glas vitt vin till det hela. Gärna ett vin med lite smörigheten som kan plocka upp smöret ifrån svampen.

» Här hittar du fler recept på goda svampmackor

Superenkla svampmackor

Superenkla svampmackor

För: 4 personer

1 liter nyrensad svamp, skuren till mindre bitar
2 stora klickar smör
salt, svartpeppar
eventuellt lite lökpulver och/eller vitlökspulver
färsk persilja
4 brödskivor

  • Ha ner svampen i en torr, stor stekpanna. Stek på medelvärme tills vätskan försvunnit. Rör om lite då och då i pannan. Salta och peppra. Pudra eventuellt över lite lökpulver och/eller vitlökspulver. Klipp över persilja.
  • Fös svampen åt sidorna och lägg i en stor klick smör. Lägg i fyra brödskivor och låt dem suga upp smöret. Vänd skivorna och ha eventuellt i en till smörklick om allt sugits upp. Lägg svampen på brödet och stek tills brödet fått fin yta. Servera med lite extra klippt persilja och ett glas vin.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.