Vegetarisk curry

Vegetarisk vardagsgryta

Det är intressant hur man ändrar smak ju äldre man blir och ju mer man provar. Det handlar förstås också om att ha ett öppet sinne. För ett par år sedan var curry det värsta jag visste. Jag tyckte det luktade som gammal armhåla. Med tiden lärde jag mig i alla fall att äta curry – först röd, sedan grön och nu gul. Idag tycker jag curry är riktigt gott och har det gärna i grytor och potatissallader.

En annan sak jag inte förstod mig på var vegetariskt mat. Jag skulle än idag aldrig få för mig att konvertera och sluta äta kött – jag tycker alldeles för mycket om kött. Däremot har jag inget emot att äta lite grönare emellanåt. Det har inget med att det är synd om djur eller larm om cancer. Jag tycker bara det känns lite fräschare.

Enkelt och snabblagat

Eftersom jag också skippar vita spannmål, pasta och andra snabba kolhydrater är det dock lite klurigt att äta helt köttfritt. När man äter vegetariskt tycker i alla fall jag att man behöver utfyllnad så som bröd, pasta, ris eller liknande. Men visst kan man göra undantag. Dessutom funkar bönor, linser och olika frön alldeles utmärkt som komplement.

Köttfri måndag

Här i bloggen hittar du idag massor av vegetariska recept om du är lakto-vegetarian och/eller ovo-vegetarian. Det finns också många köttfria recept. En del kallar det köttfri måndag, själv tycker jag att det passar att äta köttfritt när som helst.

Det här receptet passar dig som vill ha en mättande middag utan kött. Här samsas pumpa, zucchini, kikärtor och blomkål. Det hela smaksätts med curry och blir en utmärkt maträtt vilken dag som helst. Gör mycket så har du både till fler middagar och till matlådor.

Vegetarisk curry

För: 8 personer

Vegetarisk curry

500g vitkål
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
4-5 dl vatten
1 kg blomkål
6 dl kokta kikärtor (2 burkar)
400g pumpa (ex, halloweenpumpa)
1 zucchini
3-4 msk gul curry
chilipulver, rökt paprikapulver
salt, peppar, timjan

créme fraiche till servering*

1. Strimla vitkålen och hacka gul och vit lök. Smält smör eller värm olja i en gryta och fräs på kål och lök. När det mjuknat, slå på vatten och ha ner mindre bitar av blomkål.

2. Ha i sköljda kikärtor, hackad pumpa och zucchini. Krydda och låt det hela puttra ihop under lock cirka 10 minuter. Servera med créme fraiche.

För veganskt, skippa creme fraiche som tillbehör. För laktosfritt, välj laktosfri creme fraiche.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.