Bästa huvudrätterna till påsk
Påsken har alltid varit min favorithögtid. Medan julen är barnens högtid är påsken lite mer för de vuxna. Visst är det kul att jaga påskägg som liten, men det är ändå en mer avslappnad och härlig tid på året medan julen kräver massor av planering och matlagande lång tid innan. Det jag framför allt gillar med påsken är att det är vår. Det ger en helt annan känsla med både ljus och värme. Det är också enklare mat att laga till påsken. Ja, det beror förstås på hur avancerat man vill göra det.
Till jul samlar vi hela släkten och ordnar julbord med de klassiska rätterna. Till påsk brukar vi istället äta påsklunch på dagen med sill, ägg och potatis. På kvällen blir det sedan en god huvudrätt med fisk, kyckling eller lamm. Om vädret tillåter grillar vi något. Det är trots allt ofta till påsken som folk plockar fram grillen.
Goda påskrätter som kan förberedas
Så vad räknas då till de bästa huvudrätterna till påsk? Ja, självklart är det maträtter som är goda, men också enkla och gärna kan förberedas. Kan man ordna saker i förväg, om man exempelvis ska ha gäster till påskmiddagen, då är det smidigt om flera av momenten redan är klara så man inte behöver stå hela kvällen i köket.
Rätterna ska som sagt också gärna innehålla fisk, kyckling eller lamm. Kyckling och lamm är kanske mest klassiskt, men vi äter lika gärna lax eller torsk till påsk. Gärna i kombination med vårens härliga primörer. Det känns lätt och passar säsongen till. Här i bloggen fyller jag hela tiden på med nya smarriga påskrecept. Alla mina påskrecept hittar du här.
Vad ska jag laga till påsk?
Nedan har jag samlat mina bästa huvudrätter till påsk. Det är 21 stycken och de är både med fisk, kyckling och lamm samt tre vegetariska godingar som är väldigt populära här i bloggen. Det finns också enkla och påskiga grytor – för ibland ligger påsken tidigt och då är det perfekt med något värmande. Det finns också soppa, paj och något så enkelt som en god och matig macka. Några passar till grillen medan andra lagas i ugnen. Flera av dem har också moment som man kan förbereda så att middagslagandet blir enklare och smidigare.
Kolla också in denna post med bästa påskrecepten där du hittar aptitretare och snittar, våriga sillar, lättare rätter och förrätter. Kom ihåg att du kan favoritmarkera de recept du gillar med hjälp av hjärtat som finns på varje receptsida.
21 bästa huvudrätterna till påsk
-
Lammlägg med rotselleripuré och linser -
Laxmacka med ägg, rödlök och dill -
Ugnsbakad rödbeta med rotselleripuré, getost och mandel -
Torsklåda med purjolök, potatis, citron och dill -
Grillad lammfilé med fetagratinerade rotsaker och mangosallad -
Kycklinggryta med saffran, grönkål och tranbär -
Ost- och sparrispaj med lax och ägg -
Grillad kyckling med bulgursallad och grillad sötpotatis -
Torskrygg i ugn med bacon, soltorkade tomater och krossad potatis -
Lammrostbiff med potatismynt och svartkålssallad -
Hel ugnskyckling med couscoussallad och honungs- och fetaostcrème -
Smörstekt fisk med potatis, rödbetor och kaprissmör -
Kycklingfilé med rostade rotsaker, äpple och yoghurt -
Vit fisk med skirat kaprissmör, potatis och sparris -
Lammstek i ugn med apelsin och rosmarin -
Kallrökt lax med potatis, ägg och hackad rödlök -
Kycklinggryta i ugn med potatismynt och morötter -
Majssoppa med kyckling och grön chili -
Vårtallrik med betor, potatis, quinoa och fetaost -
Kyckling med sötpotatispure och linsröra -
Lammracks med kaprissmör, rödbetor och fetaost

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.