Vad kan man laga med falukorv?

Vad kan man laga med falukorv?

FalukorvGår du och funderar på du vad du ska laga till middag? Varför inte något med falukorv? Falukorv passar utmärkt som middagsmat och är något som går hem både hos stora och små.

Den kära gamla falukorven är lite av en gammal goding i de svenska hemmen, som dessutom är glutenfri. Frågar du mig så är rätter falukorv toppen till vardags. Dessa maträtter går med enkla medel att svänga ihop till en lättlagad middag. Men åter till frågan, vad kan man laga med falukorv?

Middagstips och enkla recept med falukorv

Falukorv är helt klart en av mina största favorit-huvudråvaror när det kommer till vardagsmat. Jag minns hur jag som liten brukade få en bit rå falukorv av mamma att gnaga på medan hon stekte resten av korven. Mamma gjorde framför allt klassisk falukorv i ugn och även korvstroganoff. Troligtvis är det dessa två rätter de flesta tänker på när man säger falukorv och som många lagar där hemma. Dock kan man göra så mycket mer med falukorv än stroganoff och ugnslagad falukorv.

Ja att välja falukorv till den festliga middagen skulle jag inte vilja påstå att jag gör. Däremot sitter det verkligen inte fel med en härlig rustik falukorvsrätt som söndagsmiddag. Med tanke på att jag tycker så mycket om falukorv har jag massor av goda falukorvs-recept här i bloggen. Så pass många godingar att det var svårt att välja några riktiga favoriter. Falukorv passar dessutom i många olika anrättningar; falukorvssoppa, falukorvsgryta, falukorvsgratäng, i pastan, hel i ugn och skivad på mackan.

Falukorv i ugn med tomat, fetaost och grönkål

Kan man frysa falukorv?

Om du vill att falukorven ska hålla längre, eller om den spelar på sista versen, då är ett tips är att frysa falukorven. Vi har alltid en falukorv hemma i frysen så man kan plocka fram en bit när man blir sugen att laga något gott. Vi lägger helt sonika in hela påsen med korven i, utan att ens packa upp den. Tänk dock på att de flesta falukorvarna stängs med hjälp av två metallklämmor. Dessa måste man alltså först ta bort om man ska tina korven i micron.

En falukorv brukar kunna ligga i 3–6 månader i frysen utan att få konstig smak. Den blir absolut inte ”dålig” efter det, men den kan få lite annan smak på grund av att den innehåller en del fett. Ligger den längre och fått lite konstig smak är det bara att krydda på den ordentligt. Grillkrydda passar fint på falukorv. Den distinkta frys-smaken brukar också ofta försvinna från rätterna dagen efter. Om korven blivit liggande för länge är således ett tips att laga maten dagen innan – exempelvis en gryta – och sedan äta den dagen efter. Nedan har jag samlat ihop mina 15 godaste och mest varierade recept med falukorv. Vilken är din favorit?

» Här hittar du fler ännu recept med falukorv

15 tips på vad man kan laga med falukorv

15 goda rätter du kan laga med falukorv

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.